ORTODONTIE

Tratamentul ortodontic este o modaliate de indreptare a dintilor,de imbunatatire a infatisarii danturii si a modului in carea aceasta functioneaza.

Aparatele ortodontice mobile includ:

 • Gutiere – alternativa a aparatelor ortodontice clasice pentru adulti, gutierele în serie sunt recomandate din ce în ce mai frecvent de un mare numar de ortodonti, pentru realinierea dintilor în acelasi mod în care actioneaza si aparatele, însa fara sârme si bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile ai se scot în timpul mesei, periajului si folosirii atei dentare.
 • Mentinatoare de spatiu mobile – actioneaza la fel ca si mentinatoarele de spatiu fixe. Acestea sunt executate dintr-o baza acrilica ce se muleaza pe maxilar, fiind formate din ligaturi de sârma sau din plastic fixate între dinti, pentru mentinerea spatiului deschis dintre acestia.
 • Aparate pentru repozitionarea maxilarului – numite si „sine”, acestea se poarta pe maxilar sau mandibula, pentru a obisnui maxilarele si se închide  într-o pozitie mai favorabila?. Se folosesc în disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM).
 • Scuturi labiale/vestibulare – se interpun între buze/obraji si dinti. Muschii buzelor si obrajilor pot exercita presiune asupra dintilor, de aceea se folosesc aceste „amortizoare” pentru a le detensiona.
 • Arc transpalatinal – un dispozitiv utilizat pentru largirea arcadei maxilarului. Acesta consta dintr-o placa de plastic fixatt pe valul palatin. Presiunea exterioara exercitata de placa prin strângerea unor suruburi forteaza articulatiile osoase ale palatului sa se distanteze, largind bolta palatina.
 • Aparate de contentie mobile se poarta fixate pe valul palatin, pentru a preveni migrarea dintilor înapoi în pozitia initiala. Acestea pot fi modificate pentru a folosi la prevenirea sugerii policelui.
 • Dispozitive cranio-cervicale de tractiune – acestea au o chinga în jurul gâtului, atasata în fata de un arc facial extraoral metalic. Dispozitivul cranio-cervical de tractiune încetineste cresterea maxilarului superior si tine pe loc dintii posteriori, în timp ce dintii frontali sunt trasi înapoi.

 

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Supraocluzie verticala (overbite) – când dintii frontali superiori ies cu mult în fata celor inferiori

Ocluzia inversa (underbite) – un aspect de buldog, când dintii frontali inferiori sunt iesiti mult în fata, sau cei superiori sunt retrasi mult în spate.

Ocluzie încrucisata – când dintii superiori nu se potrivesc în fata peste cei inferiori, la o muscatura normala

Ocluzie deschisa – formarea unui spatiu între suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci când muscati pe dintii posteriori

Malocluzie pe linia median? – când centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori.

Dinti distantiali – spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada.

Înghesuire dentara – când exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara

 

CAZ 1

Aparatul autoligaturant Damon inseamna un sistem mecanic unic, pasiv, ce permite ca forte reduse sa actioneze complementar cu muschii buzelor si ai limbii. Fortele reduse minimizeaza disconfortul si cresc semnificativ numarul cazurilor care pot fi aduse la o simetrie faciala fara expansiune palatala rapida sau extractii.

Aparatul ortodontic metalic – cel mai popular dintre ele fiind printre cele mai accesibile ca preț și printre cele mai eficiente din punct de vedere al rezultatelor. Acum se pot folosi elastice colorate pentru un design mai vesel, bracketi aurii sau argintii, cei aurii semănând foarte bine cu bijuteriile dentare.Montarea unui astfel de aparat  se face in aproximativ 60 de minute.

Avantaje:

 • -dacă în perioada tratamentul unul sau mai mulți bracketi se desprind  se pot lipi la loc cu ușurință, nefiind nevoie de înlocuirea acestora așa cum se întâmplă cu bracketii aparatului dentar ceramic
 • -este eficient pentru majoritatea anomaliilor dentare și dento-maxilare
 • – are prețul cel mai scăzut în comparație cu celelalte aparate dentare fixe
 • -ca dimensiune este mai mic decât aparatul ceramic

Aparatul ortodontic lingual  INCOGNITO -este numit așa datorită bracketilor care sunt fixați pe interiorul arcadelor dentare. Este preferatul celor care nu vor să se vadă deloc că poartă aparat dentar și care s-ar simți jenați de vizibilitatea acestuia. Aparatul dentar lingual este realizat din aliaje de aur și este personalizat  pentru fiecare pacient în parte.

Avantaje:

 • -evident că cel mai important dintre ele este că nu se vede deloc
 • -fiind realizat din aliaje de aur nu se pune problemă alergiilor

Aparatul ortodontic ceramic – Este preferatul celor care nu doresc ca aparatul lor dentar să fie foarte vizibil. Bracketii sunt confecționați din material ceramic transparent astfel făcând ca vizibilitatea acestuia să fie mult mai mică decât în cazul celui metalic.

Avantaje:

 • -este la fel de eficient ca cel metalic
 • -nu este însă la fel de vizibil

Aparatele din gama Trainer sunt aparate dentare prefabricate disponibile intr-o singura dimensiune,care incorporeaza atat caracteristici mio-functionale,cat si de pozitionare dentara.Nu sunt necesare amprente,modele sau ajustari.

Infant trainer-este un aparat intr-o dimensiune unica ce incurajeaza in mod activ pacientii cu dentitie primara sa mestece corect si exerseaza musculatura masticatorie.Cel mai important,incurajeaza respiratia nazala si invata pacientul sa mestece si sa isi pozitioneze corect limba.

Trainer pre-ortodontic pentru copii-este cel mai eficient in dentitia mixta timpurie,in perioada in care erup dintii permanenti anteriori, Caracteristicile design-ului mio-functional trateaza cauzele malocluziilor.Caracteristicile de ghidaj imbunatatesc alinierea dintilor si maxilarelor.Dezvoltarea arcadelor este obtinuta prin pozitionarea corecta a limbii.

Trainer pentru aparate dentare-imbunatateste confortul si stabilitatea in ortodontia fixa.Previne traumele tesuturilor moi,re-antreneaza musculatura orala si trateaza disfunctiilor ATM.

Trainer pentru aliniere-este indicat pacientilor cu varsta intre 12 si 15+ ani,in faza de inceput a dentiei permanente.Poate fi folosit ca un retainer mio-functional pentru pacientii care au purtat aparat ortodontic fix si nu doresc sa poarte retainer colat.Este folositor in tratarea recidivelor minore,fara a mai apela din nou la ortodontia fixa.

Trainerul pentru aparate dentare clasa a II a-este mai mai gros si mai robust decat trainerul pentru aparate dentare si corecteaza malocluzii mai severe precum si interpunerea limbii.Marginile mai inalte imbunatatesc retentia si corecteaza respiratia orala.

Disfunctiile tesuturilor moi(obiceiuri vicioase precum respiratia orala,pozitionarea si functia incorecta a limbii si deglutitia incorecta)restrictioneaza dezvoltarea spre anterior a arcadelor si a fetei,lasand un spatiu insuficient pentru dinti.Corectand aceste obiceiuri vicioase,se imbunatateste starea generala de sanatate si atingerea intregului potential genetic.